Την έδρα της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, στην Αλεξανδρούπολη, επισκέφθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη. 

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος και ο διοικητής του Δ΄ΣΣ αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος. 

Ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε από τον διοικητή της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού ταξίαρχο Γεώργιο Γιώτη, για επιχειρησιακά θέματα και την αποστολή του σχηματισμού.

Στην ομιλία του ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Αλεξανδρούπολη έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα και τους συμμάχους της. «Η κατ΄ αρχήν οραματική σκέψη για την Αλεξανδρούπολη εμφανίστηκε στον χάρτη με την συμφωνία με τις ΗΠΑ το 2019 που είχα την τιμή να υπογράψω ως υπουργός Εξωτερικών της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, της αμυντικής εκείνης συμφωνίας. Αν διαβάσει κανείς το κείμενό της βλέπει καθαρά πως διατυπώνεται η στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης. Ένα κέντρο κομβικής σημασίας, κέντρο ενέργειας, κέντρο αλυσίδας εφοδιασμού. Και είχα πει τότε κατά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας πόσο μεγάλο στοίχημα είναι για την Ελλάδα, αλλά και για τις συμμαχίες μας και για το ΝΑΤΟ η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, που επίσης συνιστά επιτυχία και για την κοινωνία της Θράκης. Και μπορώ να πω σήμερα ότι αυτό το στοίχημα κερδήθηκε. Ζούμε σε μια εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, δε σας λέω κάτι καινούριο, η πατρίδα μας, η Ελλάδα, στηριζόμενη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, ακριβώς γιατί μπορεί να προβάλλει την αποτρεπτική της ικανότητα» τόνσε.

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για την επίσκεψη του στη φρεγάτα «Ύδρα». «Νοιώσαμε την περηφάνεια να βλέπουμε τη σημαία της πατρίδας μας στον ιστό της Ύδρας και όπως ξέρετε η Ύδρα σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της αποστολής της ενεπλάκη στην αποτροπή επίθεσης drones κατά εμπορικού πλοίου. Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων του καθενός Έλληνα και της καθεμιάς Ελληνίδας της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε. 

Ο υπουργός μίλησε και για την Ατζέντα 2030, το μεγαλύτερο σχέδιο μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων από σύστασης Ελληνικού Κράτους, όπως το χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το σχέδιο νόμου, το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και σε λίγες μέρες θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Ελλήνων, που αφορά την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Περιλαμβάνει επίσης τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των στρατιωτικών σχολών, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν οι εξαιρετικού επιπέδου φοιτούντες με την έρευνα και να μπορούν να κάνουν έρευνα και σε διδακτορικό επίπεδο. Επίσης την σύσταση κοινού Σώματος Πληροφορικής, τη δημιουργία Διεύθυνσης Καινοτομίας, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό στρατό, σύγχρονες και αποτελεσματικές Ένοπλες Δυνάμεις, που μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Να διασφαλίσουν το ρόλο της πατρίδας μας, να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, τη δυνατότητα της ελληνικής κοινωνίας σε περιβάλλον ειρήνης να αναπτυχθεί και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας. Κι επίσης να διασφαλίσουμε απολύτως έναντι οιασδήποτε αμφισβήτησης και οιασδήποτε επιβουλής την εθνική μας κυριαρχία, την ανεξαρτησία μας, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε.