Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη ενάντια στην καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας (όπως λένε) από τη συντηρητική περιφερειακή κυβέρνηση.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης, με επικεφαλής την Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο του Λαϊκού Κόμματος, έχει δεχθεί πυρά τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 το 2020, για ελλείψεις σε προσωπικό σε νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι διαδηλωτές τονίζουν ότι η περιφερειακή κυβέρνηση διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ευνοεί τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας.

Ντυμένοι με λευκές ρόμπες και χτυπώντας τύμπανα, πολλοί φώναζαν: «Οι περικοπές στην δημόσια υγεία είναι έγκλημα».

Από την πλευρά της η Αγιούσο αρνείται την κατηγορία ότι η κυβέρνησή της διαλύει τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας υπέρ του ιδιωτικού τομέα και λέει ότι οι διαδηλώσεις και οι απεργίες ενορχηστρώνονται από αριστερά κόμματα ενόψει των φετινών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών για να υπονομεύσουν τη συντηρητική περιφερειακή κυβέρνηση .

«Έχουμε περίπου 40 ή 50 ασθενείς την ημέρα και μπορούμε να τους δίνουμε περίπου έξι λεπτά στον καθένα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μας επιτρέπουν να παρέχουμε την κατάλληλη φροντίδα στους ασθενείς», είπε στο Reuters η Άνα Ενκίνας, 62 ετών, γιατρός που εργάζεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Μαδρίτη για 37 χρόνια.

Το Νοέμβριο του 2022, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης για να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.