Πράξη γίνονται τα όσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από τη ΔΕΘ μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Υγεία που από την  Παρασκευή αποτελεί νόμο του κράτους

 

 Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Τομές για τη δημόσια Υγεία αλλά και για τους ίδιους τους υγειονομικούς «φέρνει» ο νόμος, με τον οποίο αναμορφώνεται το ΕΣΥ. Παρά τις «κραυγές» της αντιπολίτευσης,  εισάγει σημαντικές διατάξεις, οι οποίες δίνουν ανάσα και στους υγειονομικούς μετά την πανδημία.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αυξάνονται αναδρομικά οι αποδοχές των γιατρών, υλοποιώντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ειδικότερα, θα καταβληθούν αναδρομικά οι αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των γιατρών από 28 Ιουνίου 2022. Παράλληλα από 1.1.2023 θα καταβληθεί επιπλέον προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος των γιατρών που υπηρετούν σε ΜΕΘ καθώς θα δοθεί και μηνιαίο επίδομα σε γιατρούς που υπηρετούν στα ΤΕΠ και σε αναισθησιολόγους που υπηρετούν σε αναισθησιολογικά τμήματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος νόμος-τομή προβλέπει αύξηση έως 10% στις απολαβές γιατρών. Επίδομα γιατρών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών έως 400€. Προσαύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης σε γιατρούς ΜΕΘ έως 690€ και 400€ επίδομα σε αναισθησιολόγους. Μεγάλη τομή αποτελεί η δυνατότητα απασχόλησης γιατρών ιδιωτικού τομέα.

«Εχουμε έναν πρωθυπουργό που κάνει πράξη όσα υπόσχεται κι έναν αρχηγό που ως πρωθυπουργός δεν έδωσε ούτε ένα σεντ στους γιατρούς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, βάζοντας… τέλος στην παραφιλολογία που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτως ή άλλως, οι διατάξεις του νομοσχεδίου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα έξης:

α) Αναμόρφωση των ειδικών μισθολογικών ρυθμίσεων και αύξηση των αποδοχών που αφορούν τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τους έμμισθους ειδικευόμενους ιατρούς, τους επικουρικούς ιατρούς, τους ιατρούς και οδοντιάτρους Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., τους ιατρούς γενικής ιατρικής και βιοπαθολογίας που υπηρετούν στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καθώς και τους μόνιμους αγροτικούς ιατρούς και ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου.

β) Βελτίωση της κλινικής εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι απόφοιτοι της Ιατρικής, μέσω της εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος προκαταρκτικής κλινικής άσκησης έξι (6) μηνών σε κλινικές του παθολογικού ή χειρουργικού τομέα, καθώς και σε τμήματα επειγόντων περιστατικών σε επιλεγμένα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) εντός των υγειονομικών περιφερειών (Υ.ΠΕ.) της χώρας. Μέσω του προγράμματος αυτού θα είναι αποτελεσματικότερη η παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς που εκπληρώνουν την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου και πιο στοχευμένη η επιλογή της ιατρικής ειδικότητας, στην οποία θα ασκηθούν.

γ) Τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει την κρίση και επιλογή των ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ώστε να είναι εφικτή η στοχευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των νοσοκομείων επιλογή μόνιμου ιατρικού προσωπικού για τη στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

δ) Αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης με την επιτάχυνση της τοποθέτησης ιατρών για άσκηση σε ιατρική ειδικότητα και μέσω της δημιουργίας ομάδων νοσοκομείων ανά ειδικότητα για τοποθέτηση ιατρών προς άσκηση.

ε) Εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, αφενός μέσω της πρόβλεψης της δυνατότητας προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από ιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Αφετέρου θεσπίζεται η δυνατότητα για τους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια.

στ) Συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την οργάνωση της Ιατρικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιλογή, ύστερα από ανοικτή προκήρυξη, και αξιολόγηση συντονιστών διευθυντών και να διενεργείται με εμπλουτισμένα ποιοτικά κριτήρια η επιλογή προσωρινού προϊσταμένου τμήματος ή μονάδας νοσοκομείου του ΕΣΥ, όπου απαιτείται ο ορισμός του.

ζ) Η βελτίωση των ικανοτήτων και των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών από τους επικουρικούς ιατρούς που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας και η ενίσχυση της λογοδοσίας τους, μέσω της θέσπισης ετήσιας αξιολόγησής τους και της συμπλήρωσης του πλαισίου που διέπει την πειθαρχική ευθύνη τους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι πέρα από τις αυξήσεις που προβλέπουν οι μισθολογικές διατάξεις εισάγονται για πρώτη φορά, αφενός προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος για τους ιατρούς που υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (το ύψος του επιδόματος διαφοροποιείται αναλόγως αν οι εν λόγω ιατροί είναι κάτοχοι ή όχι της εξειδίκευσης της εντατικής θεραπείας, και αφετέρου χρηματικό επίδομα για τους ιατρούς που υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

 

Βολές Πλεύρη και Γκάγκα στους «οπισθοδρομικούς»

Απαντήσεις επί όλων των ζητημάτων έδωσαν, χθες, τόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα. Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε με νόημα ότι «μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη κομβική διαφορά είναι η αξιοπιστία». «Πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που όσα υπόσχεται τα κάνει πράξη κι ένας αρχηγός που ως πρωθυπουργός δεν έδωσε ένα σεντ στους γιατρούς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται αύξηση στους γιατρούς του ΕΣΥ μετά τα μνημονιακά χρόνια. «Βγάλτε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις, ελάτε στον ρεαλισμό, θα βοηθήσει το άρθρο για τη μερική απασχόληση. Μας κατηγορείτε για τη μερική απασχόληση. Δεν υπάρχουν ήδη γιατροί δύο ταχυτήτων στο ΕΣΥ; Δεν προσπερνώνται τώρα οι σειρές στα χειρουργεία; Τα βαλιτσάκια δεν τα έχετε ακούσει που πηγαίνει ο άλλος και ξέρει ότι θα χειρουργηθεί; Το νομοσχέδιο έρχεται να το πατάξει αυτό», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Μ. Γκάγκα, αφού κάλεσε όλα τα κόμματα «να ψηφίσουν και να στηρίξουν» το νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες και θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς καλύτερα. «Δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα Υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν. Σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλον κόσμο, με ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία και άλλες δυνατότητες», πρόσθεσε η ίδια.