«Καίγεται» για Debate ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς η διαφαινόμενη τρίτη θέση, με βάση τις δημοσκοπήσεις, θέτει υπό αμφισβήτηση την παραμονή του στην αρχηγία του κόμματος. Ο άμεσος στόχος του δεν είναι προφανώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει κατοχυρώσει τη νίκη, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό σε Debate με τη φράση «Αν οι ευρωπαϊκές εκλογές επισείουν ζήτημα σταθερότητας, όπως επικαλείται ο Πρωθυπουργός, γιατί αρνείται το debate; Τον καλώ εκ νέου».

Απάντηση στο δίλημμα περί σταθερότητας που επιστρατεύει ο Πρωθυπουργός, έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Ολομέτωπη επίθεση σε γραμμή ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης δίνει ένα ρεσιτάλ αλαζονείας και αμετροέπειας θα έλεγα. Έχει περίπου 120 βουλευτές περισσότερους από το δεύτερο κόμμα και επισείει τον τρόμο της αστάθειας; Πριν έναν χρόνο του έδωσε ο λαός 41% κι έχουμε τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ευρώπη, πληρώνουμε τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ευρωζώνη, τις δεύτερες υψηλότερες στην Ευρώπη των 27, -μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία-, έχουμε τη μικρότερη αγοραστική δύναμη στην ευρωζώνη και τη δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη των 27. Αντί να απολογηθεί που έναν χρόνο τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για όλα αυτά, έρχεται στο παρά πέντε να πει “σας εκβιάζω να με ψηφίσετε γιατί θα πάμε σε αστάθεια”. Το θεωρώ κοροϊδία και είμαι σίγουρος ότι αυτήν την αλαζονεία θα την αποδοκιμάσει στις ευρωπαϊκές εκλογές ο ελληνικός λαός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι θα πάρει την πρωτοβουλία να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό για «να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά στα πρότυπα της Ισπανίας για όσο διαρκεί η κρίση προκειμένου να μειωθούν οι τιμές και να αντέξουν οι πιο ευάλωτοι. Επίσης, θα τον καλέσω να κάνει μία Ενιαία Αρχή Καταναλωτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να γνωρίζουμε ποια προϊόντα στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες είναι φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα, και να γίνονται εκστρατείες ενάντια σε αυτές τις πολυεθνικές, που αισχροκερδούν στην πλάτη του ελληνικού λαού».

Στον απόηχο της βαρύτατης πρόκλησης της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε: «Το όνομα του κομματικού συνασπισμού, που ουσιαστικά εκπροσωπεί η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, ονομάζεται “Η δική μας Μακεδονία”. Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες. Τι έκανε η κυβέρνηση; Μα, μόνο το όνομα του συνασπισμού στον οποίο συμμετέχει και το VMRO μέσα είναι ένα μνημείο αλυτρωτισμού. Έκανε κάποιο διάβημα το υπουργείο Εξωτερικών; Έκανε κάτι; Δηλαδή, ενώ κοιμάται το υπουργείο Εξωτερικών, εκπλήσσεται που βγαίνει μια ωραία πρωίαν πρόεδρος μια γνωστή εκπρόσωπος του πανσλαβισμού και λέει κάτι που είναι εις βάρος αυτής της συμφωνίας;»

Κριτική στον Κασσελάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Έχουμε, δε, και μια γκάφα ολκής. Την ώρα που έχουμε προσβολή της συμφωνίας από την Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, έρχεται ο κ. Κασσελάκης και λέει να φέρουμε προς κύρωση τα μνημόνια. Δηλαδή να της δώσουμε το έδαφος να πει “δικαιώθηκα, με τον αλυτρωτισμό μου τους οδήγησα στην κύρωση”. Η συμφωνία έχει ένα τεράστιο έλλειμμα και αυτό είναι ευθύνη εκείνων που την υπέγραψαν: δεν έχει μηχανισμό εφαρμογής και επιτήρησης της συμφωνίας» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «δεν μπορεί να μιλάς για “ήρεμα νερά” και ο κ. Ερντογάν να θέλει να βάλει στα βιβλία τη “γαλάζια πατρίδα”, στο Κυπριακό να υπονοεί διχοτόμηση και να μην σέβεται τον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Αγία Σοφία μετά την μετατροπή της σε τζαμί παρατηρούνται επιπτώσεις στο μνημείο. Αν ήμουν στη θέση του κ. Μητσοτάκη, θα έδειχνα τη δυσφορία μου για αυτήν την πρόκληση τέσσερις ημέρες πριν πάει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Άγκυρα, με μία αναβολή της επίσκεψης».

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την πρόταση του για debate ενόψει των ευρωεκλογών.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει debate, γιατί δεν θέλει δεσμεύσεις. Θέλει να κάνει μονολόγους. Έχουμε πολύ κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές και πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Εάν ο Πρωθυπουργός έχει ταυτίσει τις ευρωπαϊκές εκλογές με το ζήτημα της σταθερότητας, οφείλει να κάνει debate. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να τα θέλει άσπρα-μαύρα δικά του. Να διαλέξει επιτέλους. Αν οι ευρωπαϊκές εκλογές επισείουν το ζήτημα της σταθερότητας, τον καλώ σήμερα από το στούντιο της ΕΡΤ να έρθει όπως κάναμε στις εθνικές εκλογές να δώσουμε debate με δύο κύκλους: ευρωπαϊκά και εθνικά ζητήματα, με καθαρές δεσμεύσεις».

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ στην  Ευρώπη

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή ατζέντα των σοσιαλιστών, ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε: «Εμείς οι σοσιαλιστές από το 2010 μιλάμε για ευρωομόλογο για το κοινωνικό κράτος της Ευρώπης και για ένα ταμείο ευρωπαϊκής οικονομικής κυριαρχίας που θα επαναφέρει στην παραγωγική της βάση βιομηχανικούς και μεταποιητικούς τομείς που έχουν πάει σε τρίτες χώρες όπως στην Κίνα, άρα να έχουμε αυτονομία».

«Αντιπροτείνω ευρωστρατό, κοινή εξωτερική πολιτική και, σε θέματα που αφορούν εξοπλισμούς -και το έχω περάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με δική μου πρωτοβουλία-, όποιο κράτος θέλει να πουλήσει όπλα σε τρίτη χώρα, να ελέγχεται αν αυτή η χώρα απειλεί την Ευρώπη» σχολίασε ως προς την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αμυντικό ευρωομόλογο.

Πρέπει να ενημερωθώ νόμιμα για την τυπική αιτιολογία παρακολούθησης

Σχετικά με δημοσιεύματα για την άρνηση της ΕΥΠ να εισφέρει στοιχεία στην ΑΔΑΕ για την παράνομη παρακολούθηση του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: «Διάβασα σήμερα ένα ρεπορτάζ και περιμένω την επίσημη ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής για να τοποθετηθώ. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ξεκάθαρη: Πρέπει να ενημερωθώ νόμιμα για την τυπική αιτιολογία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το 2024 σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, οι μυστικές υπηρεσίες δεν σέβονται τη δικαιοσύνη και, μάλιστα, την ανώτατη δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να το φανταστώ. Θα είναι ένα τεράστιο πολιτικό κόστος και μια ακόμα μαύρη σελίδα στην διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Περιμένω, λοιπόν. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσω νομικά, διότι αν κάποιος φανταστεί μια τέτοια απάντηση, θα έχει νομικές επιπτώσεις».

Τέλος, σχετικά με τον πολιτικό στόχο του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «φιλοδοξώ το βράδυ εκείνο να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση που να μπορεί να είναι και η επόμενη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της παράταξής μας και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, γιατί βλέπω ότι εάν δεν υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη, σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα υπάρχει και κυβερνητική εναλλακτική για να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές».

«Προτεραιότητά μου είναι να ανοίξει ένας διάλογος με τις πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις σε κάθε περίπτωση. Όπως έγινε στην Αυτοδιοίκηση και πετύχαμε πάρα πολλά πράγματα. Αυτό το κάλεσμα εγώ μπορώ να το υπηρετήσω. Μπορεί να το υπηρετήσει ο κ. Κασσελάκης; Ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του κόμματος Κασσελάκη. Δεν είναι πρόεδρος του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο και αν θέλουμε να συζητάμε για άλλα πράγματα. Στο ΠΑΣΟΚ έρχονται στελέχη, από εκεί φεύγουν. Άρα μιλάμε για δύο άλλα πρότυπα. Εγώ θα πάω επιμένοντας πολιτικά μέχρι τέλους. Όταν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική, ο μόνος κερδισμένος είναι η εγχώρια ολιγαρχία. Ισχυρή πολιτική σημαίνει ισχυρή δημοκρατία» κατέληξε.