Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης σε σημερινή του συνέντευξη, στην εκπομπή «ΤΩΡΑ ΜΑΖΙ» στο OPEN, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η  Τουρκία, τον τελευταίο χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2023, υπάρχει μία ύφεση σε σχέση με τις παραβάσεις τόσο του εναερίου χώρου, όσο και των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας και συνέχισε λέγοντας: «Προφανώς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει λάβει σειρά πρωτοβουλιών, τόσο σε επίπεδο εξοπλιστικών προγραμμάτων, όσο και σε επίπεδο αύξησης της μαχητικής ικανότητας, ώστε, ανά πάσα στιγμή, να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Οι γυναίκες και οι άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων, πέρα από τον πρωταρχικό τους ρόλο που είναι η προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, επιτελούν μία σειρά από εθνικούς ρόλους, όπως για παράδειγμα, η συνεισφορά στις μεταναστευτικές ροές. Αντιλαμβάνεστε ότι καθημερινά δίνεται μάχη σε Αιγαίο και Έβρο, τις τελευταίες μέρες και στη νότια περιοχή της Κρήτης».

Για τις μεταναστευτικές ροές που έχουν αυξηθεί τα τελευταία 24ωρα νότια της Κρήτης στη Γαύδο είπε πως ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν στην συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Σίσι είναι και αυτό. Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου: «Στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ή προσφυγικών ροών προφανώς δεν εμπλέκεται μόνο μία υπηρεσία ή μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η συλλογή και η επεξεργασία πληροφοριών για τέτοιου είδους ζητήματα είναι εθνικής σημασίας. Αντιλαμβάνεστε ότι, ούσα χώρα υποδοχής ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του Σένγκεν και ευρισκόμενοι στην Περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει συνεργασία σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Για τη Φρεγάτα «ΥΔΡΑ»

«Ο ρόλος που επιτελεί η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ» είναι η συμμετοχή σε μία πολυεθνική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημαντική για την περαιτέρω αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας, είναι η πρωτοβουλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια να λειτουργήσει στη Λάρισα το στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικός λόγος για την συμμετοχή της χώρας, είναι το γεγονός πως πρέπει να παραμείνει ανοιχτό ένα από τα σημαντικότερα περάσματα για τις θαλάσσιες μεταφορές παγκοσμίως. Στην ουσία, αποτρέπουμε μελλοντικές ανατιμήσεις στα προϊόντα, που οφείλονται στον κύκλο της Αφρικής που θα πρέπει να διανυθεί, προκειμένου να μεταφέρονται από την Ασία προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει γεωστρατηγική σημασία και το να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος, επιφέρει άμεσα έσοδα προς την ελληνική οικονομία. Στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% τα containers. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία».

Για την αμυντική στήριξη στην Ουκρανία

«Από την πρώτη στιγμή δια του Πρωθυπουργού, αλλά και όλων των αρμοδίων Υπουργών, η χώρα μας έχει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού παντί τρόπω, μέσω της αποστολής ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού. Δεν το έχουμε κρύψει. Όλες οι διαδικασίες, θέλω σε αυτό να είμαι ξεκάθαρος, δεν έχουν αποκρυβεί από τα κόμματα και τη Βουλή. Έχουν γίνει συζητήσεις στην επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων, βεβαίως κεκλεισμένων των θυρών και με απόρρητο. Έχουμε καλέσει τα κόμματα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε μία διαδικασία δημοκρατικού διαλόγου και έχουν ενημερωθεί πλήρως, στο πλαίσιο του απορρήτου. O κ. Δένδιας έχει ενημερώσει, ήδη, τρεις πολιτικούς αρχηγούς, μεταξύ αυτών τον κ.. Κασσελάκη. Οτιδήποτε φεύγει από τη χώρα, ασχέτως αν προορίζεται για την Ουκρανία ή όχι, είναι επιχειρησιακά μη αναγκαίος εξοπλισμός σύμφωνα με τα Επιτελεία».

Για την εθελοντική στράτευση γυναικών

«Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, ωστόσο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Όπως έχει εξαγγείλει ο Υπουργός, ο κ. Δένδιας εξετάζουμε κάποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις όσον αφορά την εθελοντική στράτευση γυναικών. Σε πρώτη φάση δεν αναφερόμαστε στο γενικό πληθυσμό, αλλά θα προσπαθήσουμε μέσα από μία διαδικασία, όπως είναι οι έφεδροι αξιωματικοί, να αξιοποιήσουμε την επιστημοσύνη των γυναικών προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Για την υπόθεση της κ. Ασημακοπούλου και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι διεξάγεται και μία έρευνα ανεξάρτητα του τι κάνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η χθεσινή εξέλιξη, παρότι ενδεχομένως μπορεί να αδικεί το πολύ σημαντικό έργο που έκανε η κυρία Ασημακοπούλου την τελευταία πενταετία στην Ευρωβουλή, ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει, δεδομένου ότι φαίνεται ότι υπήρξαν παρατυπίες ή ακόμα και παρανομίες σε αυτή τη διαδικασία. Όσοι έχουν ευθύνη πήραν το δρόμο της παραίτησης, όπως ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών. Αν υπάρξουν άλλες ευθύνες προφανώς να το συζητήσουμε σε άλλη βάση. Νομίζω ότι είναι μία πράξη ξεκάθαρη, και ανάληψης πολιτικής ευθύνης».

Για τη στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη

«Ο κ. Κασσελάκης, όπως κάθε Έλληνας πολίτης, υπηρετεί τη θητεία του με βάση την κείμενη νομοθεσία χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο σε σχέση με τους υπολοίπους. Οι εξ αναβολής συνήθως παρουσιάζονται σε Θήβα ή Λαμία, επομένως παρουσιάστηκε κανονικά. Αν ζητηθεί διευκόλυνση στην επικοινωνία, ως Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς και θα του δοθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί το παραμικρό ούτε και υπάρχει το παραμικρό προνόμιο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό».