Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σε χτεσινή του συνέντευξη, στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» της ERTNews και τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, για τις προθέσεις του Ερντογάν και τις διεκδικήσεις, για το μεταναστευτικό και την συνεργασία με την γείτονα χώρα, για την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Αθήνα, για την υπόθεση Μπελέρη, για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. 


Για τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο

Καταρχάς, να βάλουμε λίγο ένα σωστό πλαίσιο για να δούμε αυτή τη στιγμή πού βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόσο στο πεδίο αλλά και σε επίπεδο ρητορικής. Όσον αφορά στο πεδίο, από πέρυσι, περίπου τον Φεβρουάριο – δηλαδή μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς στην Τουρκία – βλέπουμε ότι έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και αυτό είναι το θετικό σημείο.Στο μεταναστευτικό, τους τελευταίους μήνες υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ακόμα και όσον αφορά στα σύνορα και την αστυνόμευση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.Το βασικότερο από όλα είναι ότι βλέπουμε ότι αναπτύσσονται και οικονομικοί δεσμοί, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την απελευθέρωση της βίζας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που αν ρωτήσει κανείς τις τοπικές κοινωνίες είδαν πολύ θετικά το μέτρο, καθώς χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες επισκέφτηκαν τα νησιά μας. Αυτά είναι τα θετικά.

Κανείς όμως δεν μπορεί να πει ότι σταμάτησαν οι ελληνοτουρκικές διαφορές. Εμείς έχουμε μια πάγια εθνική θέση, ότι η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, εν προκειμένω, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Τουρκία θέτει μια σειρά από άλλες διεκδικήσεις, οι οποίες προφανώς δεν υπάρχει ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί, ούτε καν ότι υφίσταται ως διαφορά στην ουσία της συζήτησης. Αναφερθήκατε προηγουμένως για γκριζάρισμα περιοχών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο προφανώς εμείς αμφισβητούμε ότι υφίσταται καν ως διαφορά.Επομένως, κανείς δεν περιμένει ότι από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα αυτή τη στιγμή θα γυρίσει κάποιος πίσω στην Αθήνα έχοντας μια συμφωνία για τη μοναδική διαφορά που είναι, όπως είπα προηγουμένως, η  διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η Τουρκία από την πλευρά της, και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Ερντογάν, μπορεί να έχει συγκεκριμένες εθνικές επιδιώξεις ακόμα και στο ζήτημα του Παλαιστινιακού και όχι μόνο. Έχουμε δει κατ’ επανάληψη να προσπαθεί να έχει έναν ρόλο του «πατέρα» του σουνιτικού Ισλάμ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και γενικότερα όπου υπάρχει μουσουλμανικό στοιχείο και δη σουνιτικό. Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη διαχρονικά και αναφέρεται στη δημιουργία δύο κρατών, του Ισραήλ προφανώς και ενός Παλαιστινιακού, με πολύ συγκεκριμένα σύνορα.Σε κάθε περίπτωση, προσερχόμαστε σε έναν διάλογο και πρέπει να υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, έχοντας πολύ συγκεκριμένες και πάγιες θέσεις, όχι μόνο σε σχέση με τη μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά που είπα προηγουμένως. Είναι η διευθέτηση των οικονομικών ζωνών και των θαλασσίων, αλλά κυρίως για τα γενικότερα ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή μας. Είτε αφορά στο Μεσανατολικό, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – που επίσης η χώρα μας, σε αντίθεση με την Τουρκία, έχει μια πολύ ξεκάθαρη θέση από τη στιγμή που μιλάμε για μια παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου –, όπως επίσης και στην αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Αφρικής.

Νομίζω ότι αυτό που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχει δυναμώσει η φωνή της χώρας μας διπλωματικά, όχι μόνο στο διμερές επίπεδο με την Τουρκία, αλλά συνολικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας επιτραπεί η γενίκευση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη στιγμή θεωρείται ένας αξιόπιστος ηγέτης με πολύ ξεκάθαρη θέση στα πολύ μείζονα ζητήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ήπειρος, κάτι που μας δίνει παραπάνω «πόντους».Συνοψίζοντας, το γεγονός ότι μπορούμε αυτή τη στιγμή να συνομιλούμε με μία χώρα με την οποία διαχρονικά αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα, ζητήματα, εντάσεις, είναι πολύ θετικό ότι αυτή τη στιγμή. Στο πεδίο υπάρχει ηρεμία, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν παραβάσεις ή παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τουλάχιστον από πέρσι, ενώ υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο.

Για την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα

Είναι μια αχρείαστη επίσκεψη, με την έννοια ότι από πλευράς κυρίου Ράμα πραγματοποιείται ενόψει των εκλογών, που θα έχει όμως τον επόμενο χρόνο η γειτονική μας χώρα, δηλαδή το 2025. Δεδομένου ότι σε λίγες εβδομάδες έχουμε τις ευρωεκλογές κάποιοι ενδεχομένως να θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την επίσκεψη για μικροκομματικά παιχνίδια. Ήδη κάποια κόμματα εντός της Ελλάδας προσπαθούν να το κάνουν.Αυτό το οποίο εμείς λέμε ως χώρα, ως κυβέρνηση είναι ότι είμαστε ένα Ευρωπαϊκό Κράτος. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την έλευση οποιουδήποτε ξένου ηγέτη θέλει να κάνει μία ανοιχτή, δημοκρατική επίσκεψη ή ακόμα και εκδήλωση στη χώρα μας.Από εκεί και πέρα, προφανώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με την Αλβανία, τα έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη όπως αυτό της, κατά τη γνώμη μας, παράνομης φυλάκισης του Μπελέρη ως ευρωπαϊκό και όχι διμερές.

Μάλιστα, έχουμε τονίσει ότι, εφόσον η Αλβανία είναι υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να σέβεται τους Κανόνες Δικαίου που όλα τα κράτη-μέλη αλλά και τα υποψήφια οφείλουν να τηρούν. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε υποχωρήσει ούτε ένα εκατοστό σε σχέση με τα δίκαια της πατρίδας μας και αυτά τα οποία έχουμε θέσει τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση διά των αρμοδίων οργάνων έχει αφήσει τίποτα αναπάντητο από οποιαδήποτε χώρα μπορεί να έχει προκαλέσει ή να θέσει σε αμφισβήτηση οτιδήποτε αφορά στα εθνικά δίκαια και δικαιώματα της πατρίδας μας. Άρα, αν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση, προφανώς θα υπάρχει και αντίστοιχη απάντηση. Θέλω να πιστεύω ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι χρειάζεται και το “πράσινο φως” της Ελλάδας σε όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδρομής της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα κάνει το λάθος να προκαλέσει, ειδικά εντός της Ελλάδας.

Για τις αντιδράσεις που προκαλεί η υποψηφιότητά Μπελέρη στα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η υποψηφιότητά του Φρέντι Μπελέρη έχει αρκετούς συμβολισμούς. Η Νέα Δημοκρατία είναι μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που στους κόλπους της μπορεί να χωρέσει υποψηφίους που προέρχονται είτε από τη λαϊκή δεξιά είτε ακόμα και από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς. Η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο κάποιου από την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών – όταν μάλιστα έχει υποστεί αυτό που κατά τη δική μας άποψη είναι μία άδικη μεταχείριση από πλευράς αλβανικού κράτους – θα έλεγα ότι μόνο δυναμώνει τη φωνή των ομογενών μας στην Αλβανία.Σίγουρα, εφόσον εκλεγεί, θα μπορεί να προωθήσει και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό που μπορεί να προκαλεί η υποψηφιότητα σε κόμματα, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά, αλλά θα έλεγα ότι αυτό είναι μία πολιτικά υποκριτική στάση.

Θυμίζω ότι, μια σειρά από πολιτικούς Έλληνες της αντιπολίτευσης στο παρελθόν είχαν επισκεφτεί και τον Μπελέρη στις αλβανικές φυλακές και είχαν εκδηλώσει μάλιστα τη συμπαράστασή τους στη νομική ταλαιπωρία την οποία υφίστανται τους τελευταίους μήνες. Τώρα που είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, ξαφνικά αρχίζουν και διαφορετική ρητορική.Δεν γίνεται πριν από μερικούς μήνες να τον θυμούνται όλοι και τώρα να εμφανίζεται ως δημόσιος κίνδυνος λέγοντας πως – θα χρησιμοποιήσω φρασεολογία της αντιπολίτευσης – «θα ανατινάξει τις αλβανικές σχέσεις».Νομίζω θα πρέπει να επιδείξουμε σοβαρότητα σε αυτό το ζήτημα. Εμείς θεωρούμε και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που σε αυτή τη στιγμή είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία και επαναλαμβάνω, εφόσον εκλεγεί με την ψήφο του ελληνικού λαού, θεωρώ ότι θα είναι και ένας πολύ καλός εκπρόσωπος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

Για το πόσο θωρακισμένη εκτιμά ότι είναι η χώρα μας υπό τις παρούσες συνθήκες με την αμυντική της πολιτική

Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ακριβώς για να έχουμε εκείνη την αποτρεπτική ισχύ, έναντι όσων επιβουλεύονται τα δίκαια της πατρίδας μας και προσπαθούν να θέσουν σε κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα. Θα πρέπει να το σκεφτούν δύο και τρεις φορές προκειμένου να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Θυμίζω ότι την τελευταία πενταετία η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει πραγματικά άλματα όσον αφορά στην αμυντική θωράκιση. Δεν αναφέρομαι μόνο στα πιο γνωστά οπλικά συστήματα, όπως για παράδειγμα οι φρεγάτες που είναι προς παράδοση τους επόμενους μήνες ή ακόμα και τα υπόλοιπα που έχουν ήδη παραδοθεί. Υπάρχει συνολικό και πολύ συνεκτικό σχέδιο αμυντικής θωράκισης, ώστε να καλύψουμε, δυστυχώς, το χαμένο έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας εξαιτίας της κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα και κυρίως να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο, έτσι ώστε να καλύψουμε τις όποιες τρύπες δημιουργήθηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Όλα αυτά όμως συμβαίνουν σεβόμενοι το δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει και αφορά τον προϋπολογισμό της χώρας μας και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν υπερβάσεις. Θυμίζω ότι, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει πει κατ’ επανάληψη πως αυτή τη στιγμή επανεξετάζουμε ένα δεκαετές πρόγραμμα όσον αφορά τα εξοπλιστικά, που θα είναι απόλυτα συνυφασμένο με τις δυνατότητες της πατρίδας μας.Ταυτόχρονα όμως, θα εκμεταλλευτούμε και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσα από τον δημόσιο διάλογο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλέον όλοι οι εταίροι συζητάνε ακόμα και για δυνατότητες άντλησης πόρων από κοινοτικά κονδύλια το επόμενο χρονικό διάστημα.Θεωρώ ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή «ξυπνάει» από έναν λήθαργο δεκαετιών και αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις διάφορες προκλήσεις ασφάλειας. Άρα, η χώρα μας προφανώς θα βγει κερδισμένη μέσα από αυτό.

Γίνεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια από τον Υπουργό, τον κ. Δένδια και συνολικά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, προκειμένου να υπάρξουν και ζητήματα μέριμνας προσωπικού. Τα νομοσχέδια τα οποία θα έρθουν το επόμενο χρονικό διάστημα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση αφορά το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα μας, το επόμενο χρονικό διάστημα, να δημιουργήσει μία, ας μου επιτραπεί ο όρος, και «θερμοκοιτίδα αμυντικών βιομηχανιών», που με πολύ έξυπνο τρόπο θα μπορούμε να αναπτύσσουμε δικά μας οπλικά συστήματα, με βάση τις ανάγκες των Επιτελείων.Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να καλύψουμε πάρα πολλά από τα κενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί.

Για το παζλ των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Η θέση της χώρας μας είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πράγματι στο τελευταίο σημείο της Λωρίδας της Γάζας, όπου στην ουσία έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους - όπως λέει η ισραηλινή πλευρά – περιλαμβάνονται μαχητές της Χαμάς. Η χώρα μας έχει καλέσει και τις δύο πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, και κυρίως τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τονίσει και στις δύο πλευρές ότι επιβεβλημένη λύση σε όλη αυτή την κατάσταση είναι η κατάπαυση του πυρός και να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η τελευταία προσπάθεια δυστυχώς απέτυχε.