Τη γεωστρατηγική, ενεργειακή, διαμετακομιστική και αμυντική σημασία της Αλεξανδρούπολης ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ «East Macedonia & Thrace» που πραγματοποιείται στην ομώνυμη ακριτική πόλη για δεύτερη χρονιά. Απαντώντας σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Φωτάκη, η συζήτηση κάλυψε το πλέγμα των βασικών πτυχών της ελληνικής διπλωματίας, όπως την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το ζήτημα Μπελέρη.

Ξεκινώντας με τον ρόλο που διαδραματίζει η Αλεξανδρούπολη, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως καθίσταται ένας γεωστρατηγικός κόμβος τεράστιας σημασίας και έδωσε αρχικά έμφαση στον ενεργειακό της ρόλο. «Αθροίζει η Αλεξανδρούπολη σήμερα, πρώτα από όλα, ένα εξαιρετικά διαφοροποιημένο ενεργειακό περιβάλλον. Είναι ενεργειακός κόμβος πολύ μεγάλης σημασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επισήμανε, η Αλεξανδρούπολη είναι, σήμερα, η φωτογραφία της ενεργειακής διαφοροποίησης, καθώς συνδυάζει τη Μονάδα Επαναεριοποίησης, το FSRU, η οποία είναι σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας, εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσει εντός του Μαρτίου. Μάλιστα, είπε πως υπάρχει προοπτική για την κατασκευή και δεύτερου FSRU στη Θράκη. Υπογραμμίζοντας έτι περαιτέρω την ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης, είπε πως μπορεί να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επίσης, υπογράμμισε πως η Αλεξανδρούπολη καθίσταται και ένας κόμβος συνδυασμένων μεταφορών, με μεγάλα έργα που γίνονται στο λιμάνι. Κυρίως όμως με τις αναβαθμίσεις που γίνονται σε οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο που θα δημιουργήσουν τον Κάθετο Άξονα που για την περιοχή, αλλά και συνολικά για την Ελλάδα θα αποτελέσει μια τεράστια εναλλακτική δίοδο, σημείωσε επιπροσθέτως.

Εξίσου στάθηκε και στη σημασία της ως γεωστρατηγικού πόλου στρατηγικής αμυντικής σημασίας με τη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ, τόνισε πως η Αλεξανδρούπολη καθίσταται μέσω των έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ένας πόλος που θα μπορούσε εν δυνάμει να καταστήσει την περιοχή και την Ελλάδα ένα πάρα πολύ ισχυρό και στρατιωτικό πόλο.