Οι αγαπητοί πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καταλάβει, ή δεν θέλουν να καταλάβουν –αλίμονο αν πιστεύαμε ότι δεν διαθέτουν τη στοιχειώδη επάρκεια να ερμηνεύσουν τις δημοσκοπήσεις– πως οι ψηφοφόροι δεν αναζητούν κόμματα για να πουν τον πόνο τους, ούτε πολιτικούς για να εκμυστηρευθούν τις τύψεις τους, αλλά μετά την τραυματική εμπειρία του 2015 ψηφίζουν κυβερνησιμότητα· με απλά λόγια, ο ψηφοφόρος του 2024 απαιτεί κυβερνητική επάρκεια και πολιτική σταθερότητα.

Προφανώς τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, για διαφορετικούς λόγους και από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, έχουν δημιουργήσει ένα αφήγημα που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Προτιμούν την ασφάλεια που τους παρέχει ο κομματικός μικρόκοσμος, κάτι άλλωστε που καταγράφουν τα μικρά ποσοστά των κομμάτων τους, αποφεύγοντας να αντιπαρατεθούν στην πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με προτάσεις ιδεολογικά «αποχρωματισμένες» και πολιτικά «αποδραματοποιημένες».

Αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, αλλά επιπλέον με συνθήματα που ίσως είχαν κάποια σημασία εφόσον υπήρχε εν ζωή ακροατήριο να τα ακούσει. Οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι «κολλημένοι» δημοσκοπικά γιατί οι ψηφοφόροι έχουν καταλήξει ότι είναι «κολλημένοι» πολιτικά και δεν έχουν διάθεση να «κολλήσουν» μαζί τους.