Για τον κορωνοϊό και την γρίπη που είναι σε έξαρση μίλησε στην ΕΡΤ η Σταματούλα Τσικρικά, η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Αναφερόμενη στο πού βρισκόμαστε σε σχέση με τα εμβόλια η κ. Τσικρικά είπε: «Νομίζω ότι σήμερα ή αύριο θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολίων. Αλλά εκτός από τον έχουμε και άλλα εμβόλια».

«Στη φαρέτρα μας έξι διαφορετικά εμβόλια»

«Έχουμε αυτή τη στιγμή στη φαρέτρα μας έξι διαφορετικά εμβόλια. Δύο από αυτά είναι εντελώς καινούργια και είναι μάλιστα ενισχυμένα, όπως εμείς μάθαμε να τα λέμε. Και απευθύνεται στις ομάδες πληθυσμού 60 – 65 ετών και άνω. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μπορούμε να θωρακίσουμε και να προστατεύσουμε το αναπνευστικό μας σύστημα. Και αυτό γιατί νομίζω το καταλαβαίνετε.

Δεν θέλει κάποιος να βρεθεί να νοσεί ταυτόχρονα και από γρίπη και από κορονοϊό ή έχοντας μία ανοσοκαταστολή που γνωρίζουμε ότι δημιουργεί παροδικά μια λοίμωξη όπως είναι αυτή της εποχικής γρίπης. Είναι περισσότερο ευάλωτος να νοσήσει και από τον κορονοϊό.

Οι ευάλωτες ομάδες

Άρα νομίζω το επόμενο χρονικό διάστημα, τέλη Οκτώβρη και αρχές Νοέμβρη, καλό θα ήταν να επισκεφτούν το γιατρό τους ο γενικός πληθυσμός και ιδιαίτερα οι ομάδες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, από χρόνιες καρδιακές παθήσεις, οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, άτομα που είναι σε κλειστούς πληθυσμούς, όλοι οι υγειονομικοί του κλάδου με ισχυρότατη σύσταση για να εμβολιαστούν έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε αυτό το πολυπόθητο τείχος ανοσίας».

Δείτε το βίντεο με τα όσα είπε αναλυτικά η κα Τσικρικά: