Για την αναμόρφωση του ΕΣΥ και τα βήματα που γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση, με επίκεντρο τον προγραμματισμό για προσλήψεις 6.500 γιατρών και νοσηλευτών εντός του 2024, ενημερώνει τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με νέο βίντεο που ανάρτησε στο TikTok.

Ο πρωθυπουργός ανέβασε το συγκεκριμένο βίντεο με αφορμή ερώτηση που του έγινε σχετικά με τους μισθούς των γιατρών, οπότε και ενημέρωσε για τον προγραμματισμό των προσλήψεων. «Πριν από τις εκλογές είχα ανεβάσει ένα βίντεο για το ΕΣΥ και είχα δεσμευθεί για κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις. Με αφορμή λοιπόν την ερώτησή σας ήρθε η ώρα να σας πω ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει να τις εφαρμόζουμε», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός. «Πρώτα και κύρια πριν από λίγες ημέρες το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον προγραμματισμό προσλήψεων για το έτος 2024. Έτσι, μέσα στο 2024, μέσα στον επόμενο χρόνο, θα προσληφθούν 6.500 γιατροί και νοσηλευτές που θα στελεχώσουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε.

Και θύμισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην κατεύθυνση θωράκισης και αναβάθμισης του ΕΣΥ. «Μου λέτε συχνά ότι μισθοί των γιατρών και νοσηλευτών είναι χαμηλοί και έχετε δίκιο, γι’ αυτό να σας πω για τα μέτρα τα οποία έχουμε ήδη εφαρμόσει:

Αύξηση των μισθών των γιατρών μας κατά 10%

Επιπλέον επίδομα σε γιατρούς ΜΕΘ και Αναισθησιολόγους κατά 400 ευρώ τον μήνα

Επιπλέον επίδομα 250 ευρώ το μήνα σε γιατρούς ΕΚΑΒ

Επιπλέον 1.800 ευρώ του μισθού για όσους μετακινούνται σε νησιά

Αύξηση επιδόματος επικινδυνότητας σε νοσηλευτές στα 200 ευρώ το μήνα

Επιπλέον 1.200 ευρώ του μισθού για μετακίνηση στα νησιά»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμη, τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται στους νέους γιατρούς που επιλέγουν την παθολογία και τη γενική ιατρική. «Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό! Αποφασίσαμε να δώσουμε γενναία οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς μας, οι οποίοι θα επιλέξουν την παθολογία ή τη γενική ιατρική ως ειδικότητα. Θα αφορά συνολικά 2.500 νέους γιατρούς. Είναι παιδιά τα οποία σπούδασαν εδώ και τώρα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να παραμείνουν στη χώρα μας για να υπηρετήσουν δύο ειδικότητες, την παθολογία και τη γενική ιατρική που είναι τόσο κρίσιμες για να αποκτήσει επιτέλους η χώρα ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τέλος, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να φτιάξουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε 96 νοσοκομεία και να επισκευάσουμε συνολικά 156 κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προανήγγειλε βίντεο που θα αφορά τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

@kyriakosmitsotakis_ Replying to @John Rambofmm ♬ original sound - Kyriakos Mitsotakis