Αυστηρό και πληρέστατο νομοθετικό πλαίσιο με τη νέα εφαρμογή για τη λειτουργία, τις δράσεις αλλά και τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ (στο εξής Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών - ΟΚΟΙΠ) φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλάισιο, στο υπουργείο Εσωτερικών θα υπάρχει δημόσια βάση δεδομένων με πρόσβαση σε όλους, στην οποία θα αποτυπώνονται πλήρως οι χρηματοδοτήσεις και οι κινήσεις των ΜΚΟ, ή ΟΚΟΙΠ όπως θα ονομάζονται πλέον. 

Στη Δημόσια αυτή βάση δεδομένων λοιπόν θα αναγράφονται:

1. Τα στοιχεία της ίδρυση της εκάστοτε ΜΚΟ

2. Τα πρόσωπα/όργανα της διοίκησης της ΜΚΟ

3. Οι δράσεις, οι τομείς ευθύνης και η λειτουργία της ΜΚΟ

4. Αναλυτικά οι κρατικές χρηματοδοτήσεις που θα λαμβάνει η κάθε ΜΚΟ

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο έρχεται να βάλει τέλος στις περίεργες κινήσεις αρκετών ΜΚΟ που είχαν απότερες βλέψεις και σκοπούς, ενώ έρχεται να αναδείξει και τη σημαντικότητα του έργου όσων λειτουργούν σωστά και με κανόνες. 

Νίκη Κεραμέως: Η χώρα αποκτά πλήρες νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και διαφάνειας για τις ΜΚΟ

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται στην προσωπική συμβολή της, από την εποχή που ήταν η ίδια εθελόντρια έως σήμερα, που ως αρμόδια υπουργός υλοποιεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Αναλυτικά η ανάρτηση της Νίκης Κεραμέως:

«Πριν από 10 χρόνια, το 2013, μία ομάδα ανθρώπων και φορέων που ασχολούμασταν με τον εθελοντισμό και την κοινωφελή προσφορά, εκφράσαμε την ανάγκη να υπάρχει ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και διαφάνειας για τις ΜΚΟ (πλέον Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών - ΟΚΟΙΠ). Ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μού ζήτησε να συμμετέχω σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον Υπουργό Γιάννη Μιχελάκη αρχικά και Αργύρη Ντινόπουλο εν συνεχεία, και υπό την πολύτιμη καθοδήγηση του τότε ΓΓ Άγγελου Συρίγου, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι εκπρόσωποι της νομικής επιστήμης και κοινωφελών οργανώσεων.

Η επιτροπή κατέληξε σε πλήρη νομοθετική πρόταση, την οποία και παρέδωσε στο τέλος της θητείας της Κυβέρνησης Σαμαρά. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε πλήρως την πρόταση. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με σημαντική προσπάθεια του Υπουργού Μάκη Βορίδη, της τότε ΓΓ και νυν Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη, του Συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, ανασύρθηκε από τα συρτάρια, εμπλουτίστηκε και έγινε νόμος του κράτους. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε, ως Υπουργός Εσωτερικών, να πραγματοποιήσω την υλοποίηση της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας. Χθες, λοιπόν, θέσαμε σε λειτουργία τις πλατφόρμες στις οποίες θα εγγράφονται οι ΟΚΟΙΠ και θα καταθέτουν όλα τα στοιχεία για την ίδρυση, τα όργανα διοίκησης, τη λειτουργία τους. Έτσι, μπορούν να αποκτήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις και κάθε πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για όποια Οργάνωση επιθυμεί. Πήρε σίγουρα χρόνο, αλλά χάρη σε μία αλυσίδα ανθρώπων και πρωτοβουλιών, η χώρα μας από χθες έχει, για πρώτη φορά, ένα πλήρες πλαίσιο διαφάνειας των ΟΚΟΙΠ. Και αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω τον κύκλο μιας δεκαετούς προσπάθειας πολλών ανθρώπων, με σημαντικό αποτέλεσμα».