Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταλογισμού προστίμων στους περίπου 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν.

Το αργότερο μέχρι την Τρίτη, το σχετικό αρχείο ονομάτων θα διαβιβαστεί, όπως γράφει σήμερα η Πέννυ Μπουλούτζα στην “Καθημερινή”, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που θα βεβαιώσει τα πρόστιμα, τα οποία θα εμφανιστούν ως οφειλή στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Τaxisnet.

Σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, το πρόστιμο δεν θα βεβαιωθεί σε όσους εξαιρέθηκαν για λόγους υγείας κατόπιν απόφασης της ειδικής επιτροπής που εξέτασε το σχετικό αίτημά τους, στους άνω των 96 ετών και σε όσους δεν είναι φορολογικά ενεργοί την τελευταία 3ετία. Η λίστα με τους υπόχρεους θα ελέγχεται κάθε μήνα το πρώτο δεκαπενθήμερο, ώστε σε περίπτωση που πληρούνται οι προϋποθέσεις να εξαιρείται ο πολίτης από το πρόστιμο ή να του επιβάλλεται το μισό εάν έχει εμβολιαστεί με μία έστω δόση το παραπάνω διάστημα.

Εν τω μεταξύ, εν αναμονή των αποφάσεων σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον τελούν περίπου 4.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Εως τις 31 Μαρτίου θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας και εν συνεχεία είτε θα υπάρξει παράταση αυτού του καθεστώτος -για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία- είτε θα τεθούν εκτός ΕΣΥ, κάτι που εισηγείται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο.