Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κάλεσε το Ισραήλ να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τους Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα «έπειτα από επανειλημμένες αποτυχίες συντονισμού» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ σήμερα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Το αίτημα γίνεται μετά την ισραηλινή επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen στη Γάζα αυτήν την εβδομάδα.

«Ο υπουργός Όστιν εξέφρασε την οργή του για το ισραηλινό πλήγμα σε οχηματοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας της World Central Kitchen από το οποίο σκοτώθηκαν 7 εργαζόμενοι της οργάνωσης αρωγής, συμπεριλαμβανομένου Αμερικανού πολίτη», αναφέρεται σε ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στους δύο υπουργούς Άμυνας.

Ο Όστιν ζήτησε επίσης από τον Γκάλαντ τη διενέργεια «ταχείας και διαφανούς» έρευνας, τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων της και να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να τα πουν για το ζήτημα στο τηλέφωνο σήμερα. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα μιλήσουν αύριο», είπε χθες Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο αμερικανός αξιωματούχος ενήμερος σχετικά, ερωτηθείς για δημοσιεύματα επ’ αυτού.

Η προηγούμενη συνδιάλεξη των δυο ηγετών είχε γίνει τη 18η Μαρτίου, σε ατμόσφαιρα ήδη τεταμένη. Έκτοτε οι αποκλίσεις των δυο συμμάχων μοιάζουν να μεγεθύνονται, με φόντο την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακο που βομβαρδίζεται ακατάπαυστα επί σχεδόν έξι μήνες.

Η ένταση φάνηκε να κλιμακώνεται στο μεσοδιάστημα, ειδικά αφού η Ουάσιγκτον επέτρεψε να εγκριθεί σε ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στα τέλη Μαρτίου απόφαση που καλούσε να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός», που παρότι στη θεωρία είναι νομικά δεσμευτική απορρίφθηκε ξερά από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Οι θάνατοι τη Δευτέρα σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα επτά εργαζομένων της ΜΚΟ World Central Kitchen, με έδρα τις ΗΠΑ, που είχαν πάει να μοιράζουν τρόφιμα στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θυλάκου, καθώς είναι αντιμέτωπος με λιμό, αύξησαν περαιτέρω την αμερικανική δυσαρέσκεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε δημόσια «αγανακτισμένος» για τα πλήγματα εναντίον της ομάδας της WCK και έκρινε ότι το Ισραήλ δεν κάνει «αρκετά» για να προστατεύει εθελοντές οι οποίοι πάνε στον θύλακο για να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό.

Διαβάστε περισσότερα για