Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες τοτο 2ο συνέδριο East Macedonia Thrace στην Αλεξανδρούπολη και σε αυτό  συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μιχάλης Αγγελόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και στο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στην περιφερειακή ανάπτυξη. «Ο πυρήνας της Ευρώπης είναι οι δήμοι και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι συνδιαμορφωτές με τους αρμόδιους φορείς στα μεγάλα έργα υποδομής», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος.

Κομβικής σημασίας η αναβάθμιση του τουρισμού και η ορεινότητα

Ως πρώην περιφερειάρχης της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να αναβαθμιστεί ο τουρισμός της Αλεξανδρούπολης με την επέκταση του λιμανιού, τη μαρίνα, τα δίκτυα και τις βιώσιμες συνδέσεις. Η στρατηγική επιλογή να γίνει η Αλεξανδρούπολη ευρωπαϊκός ενεργητικός κόμβος

- μεγάλη εθνική επιτυχία - επιβάλλει την κάλυψη των κοινωνικοικονομικών ανισοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό η ορεινότητα είναι κομβικής σημασίας για τον τόπο καθώς τα προβλήματα και οι ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι μικροί ορεινοί δήμοι είναι τεράστια και πολύ διαφορετικά από την υπόλοιπη χώρα. Το δίκτυο ορεινών χωριών μπορεί να περιλαμβάνει τέσσερα έργα, ένα έργο περιβάλλοντος, ένα υποδομών, ένα τουρισμού και ένα πολιτισμού, επεσήμανε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Η συμφωνία για το άσυλο είναι το πρώτο βήμα

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στην πρώτη γραμμή καθώς το συνέδριο έλαβε χώρα στην εσχατιά της Ελλάδας, τον Έβρο. Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος την κρίσιμη πενταετία 2014 - 2019 υπήρξε δήμαρχος Σάμου και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είχε 252.000 διέλευσης μεταναστών και προσφύγων. Η συμφωνία για το άσυλο αποτελεί ένα πρώτο βήμα και διαπραγματευτικό χαρτί για τη χώρα, τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος όμως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να εθελοτυφλούν, να κρύβονται πίσω από την διάθεση πόρων όταν δεν δέχονται μετανάστες και να κωφεύουν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, επεσήμανε.

Ο πυρήνας της Ευρώπης είναι οι δήμοι

Αναφερόμενος στην ευρωπαΐκή γραφειοκρατία τόνισε ότι πρέπει και μπορεί να μειωθεί με την απλούστευση των διαδικασιών εντός και εκτός κοινοβουλίου καθώς και με την υιοθέτηση μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού ελέγχου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων ξεπερνούν τις 1000 και προφανώς η κατανομή , η απλούστευση , η εξειδίκευση τα περιγράμματα θέσεων κ.α είναι υψηλής προτεραιότητας. Οι στόχοι της ΚΕΔΕ που έχει καταθέσει ένα μεγάλο αριθμό εμπεριστατωμένων προτάσεων είναι η σωστή εφαρμογή του Χάρτη Τοπικής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η υπεράσπιση του Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε και η ανταπόκριση των εθνικών αρχών στην έκκληση για την επίτευξη του Στόχου Πολιτικής 5 «Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες”, κατέληξε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος.