Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την υγεία του Σλοβάκου πρωθυπουργού, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται στην εντατική μετά την απόπειρα δολοφονίας του. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι κινήσεις των σωματοφυλάκων του, οι οποίοι τα κρίσιμα δευτερόλεπτα διακρίνονται να έχουν μεγάλη απόσταση από τον Φίτσο. Η παράμετρος όμως που διαταράσσει την καθημερινότητα των Σλοβάκων και δημιουργεί ανησυχία και σκεπτικισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές είναι το ενδεχόμενο να ανοίξει ένας κύκλος βίας, με σημεία αναφοράς τις πολιτικές αντιπαλότητες.

Στη Σλοβακία είναι ορατός ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση πέρα από κάθε έλεγχο, μετά και τις καταγγελίες του αρχηγού του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης «Προοδευτική Σλοβακία» που υποστηρίζει ότι δέχεται μέσω Διαδικτύου απειλές κατά της ζωής του, απειλές κατά της ζωής της κόρης του και κατά συνεργάτη του. Όπως είπε συγκεκριμένα, αυτές οι απειλές προήλθαν από συγκεκριμένα άτομα, τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση των αρχών, κάτι που, όπως ανέφερε, δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, ο λαός θα περίμενε ένα μήνυμα συμφιλίωσης από τους πολιτικούς. Αντιθέτως, όπως είπε, βλέπει συνεχείς επιθέσεις και κατηγορίες από την άλλη πλευρά.

Κυβερνητικά στελέχη απευθύνουν έκκληση τόσο στους πολιτικούς όσο και στους πολίτες, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να διαμορφώνουν γνώμη και άποψη μόνο αφού ενημερώνονται από αξιόπιστες πηγές, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη τα πρώτα λεπτά μετά τη δολοφονική επίθεση της περασμένης Πέμπτης.

Η Αστυνομία ερευνά 40 περιπτώσεις διασποράς μηνυμάτων μίσους μέσω του Διαδικτύου και ήδη σχηματίζονται οι πρώτες δικογραφίες. Ο εισαγγελέας ζήτησε να παραταθεί η κράτηση του 70 ετών δράστη. Τον έκρινε ύποπτο φυγής και τέλεσης και άλλων αδικημάτων.