Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνει στη Λωρίδα της Γάζας θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός. «Τις τελευταίες εβδομάδες, η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνει στη Γάζα έχει αυξηθεί σημαντικά. Τις ερχόμενες ημέρες, η ποσότητα της βοήθειας που θα πάει στη Γάζα θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, σύμφωνα με ανακοίνωση.«Τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες, εξοπλισμός καταφυγίου και άλλη βοήθεια - περισσότερη από ποτέ πηγαίνει στη Γάζα», τόνισε ο Χαγκάρι.

ΗΠΑ: η υπό κατασκευή προβλήτα στη Γάζα δεν θα αντικαταστήσει τη χερσαία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας

Η υπό κατασκευή προβλήτα στη Γάζα αναμένεται να επιτρέψει σε «δύο με τρεις εβδομάδες» τη μεταφορά περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο αυτή η μεταφορά δια θαλάσσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις χερσαίες αυτοκινητοπομπές, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Τζον Κίρμπι.Η εγκατάσταση αυτή «θα αυξήσει σίγουρα τον όγκο της βοήθειας που μεταφέρεται», αλλά «τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους χερσαίους δρόμους και τα φορτηγά που εισέρχονται» στη Γάζα, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη στο δίκτυο ABC.

«Θα χρειαστεί πιθανόν να περιμένουμε δύο με τρεις εβδομάδες πριν γίνει μια επιχείρηση», διευκρίνισε. Απέναντι στις καθυστερήσεις και τους αποκλεισμούς του Ισραήλ όσον αφορά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας από την ξηρά σε μια Λωρίδα της Γάζας που πλήττεται από ανθρωπιστική καταστροφή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου την κατασκευή ενός τεχνητού λιμανιού. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάνει αρχικά στην Κύπρο, όπου θα ελέγχεται και στη συνέχεια θα γίνεται προετοιμασία για να παραδοθεί, διευκρίνισε την Πέμπτη ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος. Στη συνέχεια θα μεταφέρεται σε πλωτή πλατφόρμα στ' ανοικτά της Γάζας και στη συνέχεια στην προβλήτα -την οποία άρχισε να κατασκευάζει την Πέμπτη το Πεντάγωνο- όπου θα αναλαμβάνουν ανθρωπιστικοί εταίροι και θα τη μεταφέρουν στην περιοχή με φορτηγά.Αυτή η κίνηση δεν θα εμπλέκει «χερσαία στρατεύματα» στο παλαιστινιακό έδαφος, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ωστόσο, Αμερικανοί στρατιώτες θα βρίσκονται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της κατασκευής της προβλήτας, η οποία θα επιβλέπεται από ισραηλινά στρατεύματα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι ελπίζει η προβλήτα να είναι «πλήρως λειτουργική» στις αρχές Μαΐου. Ο ΟΗΕ και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υπενθυμίζουν τακτικά ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την αναγκαία αύξηση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας από τη ξηρά, για έναν πεινασμένο πληθυσμό που αντιμετωπίζει ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού.Υπό την πίεση του Αμερικανού συμμάχου του, το Ισραήλ ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου «άμεσα μέτρα για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα, μέσω του λιμανιού Ασντόντ και του σημείου διέλευσης Ερέζ. «Αύξησαν τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται στη Γάζα», αλλά «υπάρχουν ακόμη προκλήσεις επί του πεδίου για τη μεταφορά εμπορευμάτων προς τον βορρά», δήλωσε σήμερα ο Κίρμπι. 

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.170 ανθρώπων, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων. Η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και τον θάνατο περισσότερων από 34.400 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.