Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στον απόηχο της έντασης στη Μέση Ανατολή. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση του κυβερνητικου επιτελείου είναι ότι προς ώρας αποκλιμακωνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι ίδιες εκτιμήσεις, λένε, πως η ισραηλινή πλευρά δεν θα προχωρήσει σε κάποια εκκίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης, αλλά κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς οι αβεβαιότητες παραμένουν και είναι πολλές. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και του Τελ Αβίβ. Στη συνεδρίαση, στην μετείχε και ο υπ. Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επέστρεψε επί τούτου εσπευμένα από τις ΗΠΑ, αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις επιθέσεις των Χούθι, σε εμπορικά πλοία βρίσκεται και η φρεγάτα «Ύδρα», στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «EUNAVFOR ASPIDES», για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν ανησυχία παγκοσμίως.

Μητσοτάκης: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στα αγγλικά στο διαδίκτυο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «I strongly condemn the attacks launched by Iran against Israel. Αny escalation is a threat to regional stability and security. We stand with Israel and urge all sides to show restraint».Ανεπίσημη μετάφραση: «Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση».

Συνεδρίασαν ταυτόχρονα και οι G7, με φόντο την χθεσινή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί μια νέα ανάφλεξη σητν περιοχή και σε επικοινωνία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ μια πιθανή αντεπίθεση του Ισραήλ προς το Ιράν. Το Ιράν πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την επίθεσή του στο Ισραήλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του, που ανέβηκε στο Twitter, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως το πρώτο βήμα πρέπει να είναι «η άμεση ανακήρυξη των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατικής οργάνωσης». Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς, τόνισε ο Μπένι Γκαντζ, υπουργός Πολέμου του Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, η Τεχεράνη υπογραμμίζει ότι είχε ενημερώσει για τις επιθέσεις τις ΗΠΑ καθώς και τις γειτονικές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ζοζέπ Μπορέλ, συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν για να καταδικάσει τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να καλέσει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.«Εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ, καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και καλώ όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Διαβάστε περισσότερα για