Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τις ΗΠΑ να επισπεύσουν τις παραδόσεις όπλων, ενώ είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως ζωτικής σημασίας αμερικανικά όπλα αρχίζουν να φθάνουν στην Ουκρανία σε μικρές ποσότητες και πως η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει γρηγορότερα καθώς οι προωθούμενες ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να το εκμεταλλευθούν.

Ο Ζελένσκι είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο δίπλα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πως η κατάσταση στο πεδίο της μάχης εξαρτάται άμεσα από την ταχύτητα της προμήθειας πυρομαχικών στην Ουκρανία.

«Έγκαιρη υποστήριξη για τον στρατό μας. Σήμερα δεν βλέπω τίποτα θετικό ακόμη σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν προμήθειες, έχουν αρχίσει λίγο, αυτή η διαδικασία πρέπει να πάει πιο γρήγορα», είπε.

Το πακέτο βοήθειας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν ένα πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, βάζοντας τέλος σε μήνες αδιεξόδου στο Κογκρέσο και αυξάνοντας τις ελπίδες στό ότι τα κρίσιμα χαμηλά αποθέματα οβίδων πυροβολικού γρήγορα θα ξαναγεμίσουν.

Ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας δήλωσε χθες, Κυριακή, πως οι στρατιώτες του υποχώρησαν από τρία χωριά στα ανατολικά όπου οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται και σταδιακά κερδίζουν έδαφος.

«Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί τώρα να εκμεταλλευθεί μια κατάσταση όπου περιμένουμε για προμήθειες από τους εταίρους μας... και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που η ταχύτητα των παραδόσεων σημαίνει σταθεροποίηση του μετώπου», είπε ο Ζελένσκι.

«Η Ρωσία ετοιμάζεται για επιθετικές ενέργειες», πρόσθεσε.

Τα συστήματα Patriot

Ο Ουκρανός ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για προμήθεια προηγμένων συστημάτων εκτόξευσης αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot τα οποία το Κίεβο θέλει να αποκτήσει από τους συμμάχους του ώστε να αντιμετωπίσει τα πλήγματα της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και drones.

Είπε πως το Κίεβο έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στην εξασφάλιση προμηθειών πυραύλων για το σύστημα Patriot, όμως εξακολουθεί να εργάζεται για το θέμα της εξασφάλισης νέων εκτοξευτών πυραύλων.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ επέμεινε επίσης πως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να κερδίσει τον πόλεμο, καθώς η Ρωσία εκμεταλλεύεται τις αποτυχίες της δυτικής βοήθειας προκειμένου να προωθηθεί στο μέτωπο.

Η θέση του ΝΑΤΟ


Σημαντικές καθυστερήσεις στην υποστήριξη έχουν σοβαρές συνέπειες στο πεδίο της μάχης», παραδέχθηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όμως δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία», διαβεβαιώσει ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, λέγοντας «πως περισσότερη βοήθεια είναι καθ΄οδόν» και πως νέες ανακοινώσεις για βοήθεια αναμένονται «σύντομα».

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε ως εκ τούτου τους συμμάχους να αναλάβουν «μια σημαντική και πολυετή οικονομική δέσμευση (...) προκειμένου να καταδείξουμε πως η υποστήριξή μας στην Ουκρανία δεν είναι βραχυπρόθεσμη».

«Η Μόσχα πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορεί να κερδίσει», είπε ο επικεφαλής της ατλαντικής Συμμαχίας.